Skip to main content

Majšanski put 87, Subotica   •   +381 24 576 700   •   osmajsanskiput_su@mts.rs

"Šahtiviti" za srećno detinjstvo

Naša škola bila je domaćin sedmog po redu igrolikog takmičenja sa šahovskim preprekama, koje od učesnika zahtevaju brzinu, spretnost, logičke sposobnosti i znanje o šahu. Pobedu je 9. oktobra odnela ekipa "Hajdukovo", koju je predvodio pesnik Ištvan Čirok Sabo.

Kao i svake godine, i ovogodišnji "Chesstivity" je protekao u znaku broja osam, budući da se šahovska tabla sastoji od osam redova i linija. Tako je učestvovalo osam timova sa po osam takmičara, odabrano je i osam poznatih ličnosti koje su bile u ulozi kapitena, a svi oni su se nadmetali u osam igara koje su se odvijale u osam kola. Manifestaciju je pratila vesela i priljateljska atmosfera uz muziku, video džinglove i veliki broj nagradnih igara. 

- Nagrade su dobile prve tri ekipe i svaki član tima je dobio međunarodnu diplomu festivala, a između svakog kola smo imali i tombolu, pa su deca mogla da ostvare i vredne nagrade - kazao je Žombor Roža, idejni tvorac ove manifestacije.

Ovom manifestacijom Subotica, odnosno Srbija, učestvuje u "Global Chess" festivalu koji je 2015. godine osnovala najbolja šahistkinja sveta Judit Polgar. Kako nam je objasnio Roža, u pitanju je jedinstveni šahovski spektakl koji šah koristi kao motiv za niz igara i zadataka koje se stavljaju pred takmičare.

- Prave se igroliki kvizovi i igre sa preprekama, gde deca rešavaju različite šahovske probleme i to na taj način da upotrebljavaju svoju brzinu, spretnost, logičke sposobnosti i znanje o šahu, jer se svaka igra gradi oko jednog šahovskog pravila. Manifestacija je namenjena deci uzrasta od 11 do 15 godina, a ono što je takođe važno, jeste da se svake godine poznate ličnosti udružuju da bi poslale zajedničku poruku, a to je da pokažemo svetu da svako dete ima pravo na srećno detinjstvo i igru - poručio je Roža.

Manifestaciju je organizovao Šahovski klub "Beatrisa Napuljska" iz Subotice, a učestvovale su ekipe iz Subotice, Palića, Hajdukova, Šupljaka, Bečeja, Kanjiže, Tornjoša i Tompe.

(Izvor: subotica.com)

 

Gde se nalazimo?

Majšanski put 87
24000 Subotica
Srbija

Izradu veb-sajta su podržali:

Projekat podržali

Iskolánkat a Magyar Kormány támogatja