Skip to main content

Majšanski put 87, Subotica   •   +381 24 576 700   •   osmajsanskiput_su@mts.rs

Škola spremna za budućnost

Osnovna škola „Majšanski put“, sa 110-godišnjom tradicijom, danas broji 31 odeljenje – 16 u kome đaci pohađaju nastavu na srpskom i 15 odeljenja na mađarskom jeziku. Iako po stažu „u godinama“, ova obrazovna ustanova intenzivno se podmlađuje, ne samo kada su u pitanju inovacije u radu sa učenicima, već i kada je reč o osavremenjivanju samog objekta.

Širom otvorenih (novih) vrata – i prozora

O planovima, ali i načinu na koji su utrošili 5 miliona dinara dobijenih od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, zadovoljno govori Beata Bognar, direktorica OŠ „Majšanski put“:

- Iskoristili smo sredstva kako bismo najpre zamenili prozore i vrata u učionicama na spratu u najvećem od postojećih objekata u okviru škole, za koju slobodno mogu reći da je jedna od najmodernijih u gradu. I prošle godine smo konkurisali na istu adresu kako bismo obezbedili nastavak radova u prizemlju, odnosno kompletirali celu priču sa novih četiri miliona dinara. Sve smo završili u planiranom roku i to za vreme zimskog raspusta, kako nastava ne bi trpela.

Kako je reč o jednoj od najvećih subotičkih obrazovnih ustanova, ni planovi nisu mali. Otuda želja i namera da se u skorijoj budućnosti osavremeni još jedan objekat u školskom dvorištu, i to onaj najstariji, u kome se nalaze učionice-radionice za tehničko obrazovanje. Potom, vredi razmisliti i o rekonstrukciji tavanskog prostora i fasade.

- Pažljivo pratimo sve konkurse, uvek spremni da apliciramo tamo gde smo sigurni da možemo da obezbedimo bolje uslove za rad škole. Aktivni smo kod raznih fondacija, a zahvaljujući „Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt”-u, uspeli smo da formiramo saobraćajni poligon sa adekvatnom signalizacijom – dodaje Beata Bognar, te napominje da je u planu i obnova sportskog poligona iz pokrajinskog fonda.

Komunikacija kao ključ uspeha

Uoči početka nove školske godine, Škola je, iz istih izvora, uspela da realizuje Letnji kamp za učenike na srpskom i mađarskom jeziku. Radionice starih zanata i rukotvorina okupile su mnogobrojnu omladinu koja je spas od letnje žege, usred avgusta, potražila upravo u hladu školske zgrade. O svemu tome, ali i ostalim novostima, „Majšanski put“ uredno obaveštava sve zaposlede, svoje đake i njihove roditelje putem dvojezičnog, zvaničnog školskog sajta, fejsbuk stranice i, što je svakako retkost, putem školskog radija.

- Trudimo se da sva obaveštenja, bilo da su namenjena učenicima ili roditeljima, budu na maternjem jeziku – naglašava Beata Bognar.

Novo vreme donosi i nove zahteve, ne samo u školi, nego i oko nje. O bezbednosti učenika posebno se vodi računa. U hodnicima i dvorištu, koje je prilično veliko i ozelenjeno, postavljen je video-nadzor.

-Učenicima je jasno sugerisano da tokom nastave ne smeju samostalno da napuštaju školsko dvorište, a isto tako niko ne može „samo tako“ da ušeta u školu. Pomoćno osobolje, odeljenske starešine i nastavnici daju svoj doprinos kako bi svako dete bilo sigurno i bezbedno.

Talentovani za talente

„Majšanski put“ je škola koja ozbiljno i planski pristupa radu sa nadarenom decom. Briga o talentima jedan je od važnijih zadataka, pa je otuda i sama ustanova postala svojevrsni centar za za individualni rad sa učenicima na najvišem nivou. Đaci imaju zapažena učešća na takmičenjima, kako u zemlji, tako i u regionu, od prirodnih i društvenih nauka do sporta. Jedno od poslednjih priznanja stiglo je iz Novog Sada, sa takmičenja budućih mladih preduzetnika, na kome je grupa đaka osvojila zlatnu medalju.

-Uz sve to, na nivou škole se tradicionalno organizuje međusobno nadmetanje talenata, na kome deca ukrste svoja izuzetna znanja i umeća. Isto tako, jedanput godišnje upriličimo Dan talenata kada se najbolji među najboljima predstave javnosti. Imamo podršku Fondacije „Sekereš Laslo“, ne samo za organizaciju samog događaja, nego i potporu za obuku nastavnog osoblja – kaže Beata Bognar i dodaje da intenzivno i u kontinuitetu rade na usavršavanju učitelja i nastavnika koji su upravo prošli obuku kako da se što uspešnije pripreme i održe ugledne i ogledne časove.

Savremena oprema

Tokom prvog polugodišta u OŠ „Majšanski put“ opremljene su učionice, u koje je stiglo 9 belih tabli, tri laptopa, pet projektora… Zahvaljujući Mađarskom nacionalnom savetu, obezbeđena je i jedna interaktivna tabla. Škola je dobila nove geografske karte i sportske rekvizite, dok je  biblioteka bogatija za 50 novih knjiga.

- Učenici osnovnih škola Šomođšamšona i Ereglakija posetili su nas tokom događaja „Bratski zajedno“, u okviru međuškolskog programa razvoja dobrosusedskih odnosa. Mimo ovoga, često  organizujemo sportske susrete i druženja, jer u našoj školi zaista stasavaju vrsni sportisti. Tokom decembra ugostili smo đake iz Slovačke i Mađarske, koji su za naše učenike izvelu prigodnu priredbu povodom božićnih praznika – istakla je direktorica Škole.

Škola u kojoj se uvek nešto dobro „krčka“

Osim što se trude da učenicima „serviraju“ pozamašno znanje i prvoklasnu nastavu u savremenom ambijentu, u isto tako moderno opremljenoj kuhinji svakodnevno se pripremaju kuvani obroci.

-Važno nam je da đaci imaju kvalitetnu ishranu i da ručkovi budu ukusni. O svemu tome mnogo računa vodi školski kuvar – ponosno je naglasila Beata Bognar.

Gde se nalazimo?

Majšanski put 87
24000 Subotica
Srbija

Izradu veb-sajta su podržali:

Projekat podržali

bga_logo