Skip to main content

Majšanski put 87, Subotica   •   +381 24 576 700   •   osmajsanskiput_su@mts.rs

Učenje kao razonoda

Dijana Lacman đak je generacije koju smo upravo ispratili u budućnost. Ona je ta koja je najbolja među najboljima i, kao takva, učinila je da se dobar glas o Osnovnoj školi „Majšanski put“ daleko čuje.

Zahvaljujući razvijenim radnim navikama, upornosti i radoznalosti, Dijana je od početka školovanja nizala uspeh za uspehom. Ništa se nije promenilo ni kada ju je učiteljica Ružica Zečević, kao već dokazanog recitatora, ispratila u peti razred. Tek tada je, čini se, dobila novi vetar u leđa:

Srpski jezik mi je prosto „legao“ od prvog razreda. Ono što je započela učiteljica, kasnije je nastavila nastavnica Sanja Babić – ponosno ističe vicešampionka Okružnog takmičenja i ovogodišnja učesnica Državnog u Sremskim Karlovcima.

Osim na Književnoj olimpijadi, Dijana Lacman dokazala se i u poznavanju prošlosti, pa je tako imala priliku da svoje znanje proveri i potvrdi na okružnoj smotri iz istorije.

Mene je škola mnogo tome naučila, stoga veliko hvala svim nastavnicima! U društvenim naukama sam se oduvek odlično snalazila, mada me ni biologija, a kasnije i hemija, nisu ostavile ravnodušnom.

Dijana priznaje da su je peti i osmi razred pošteno namučili, tim pre što je istovremeno đak Muzičke škole na Odseku za klavir:

Organizacija je ključ uspeha, ali treba da prođe vreme, ne samo da to naučite, nego i da se uverite da se morate pridržavati nekog plana. Nekako sam sve stizala, mada je moj društveni život zbog toga ozbiljno trpeo. Srećom, tu je raspust da se sve nadoknadi.

Suprotno utvrđenom mišljenju, Dijana Lacman veli da nije klasična „štreberka“:

Nekih 80 posto sam naučila na časovima, jer sam tu fokusirana i veoma aktivna, a to nastavnici cene. Uz to, podržavaju naše stavove, naročito ako su argumentovani i s uvažavanjem saopšteni. Lepo vaspitanje otvara mnoga vrata – primećuje Lacmanova.

Zarad efikasnosti Dijana je spremna na ozbiljne „rezove“ tokom daljeg školovanja. Za početak je odlučila da stavi tačku na časove klavira.

Volim muziku, srećna sam uz klavir, ali sve dalje podrazumeva mnogo teorije. A mene toliko toga interesuje! Svaki petak, zna se, provodim u Fondaciji „Danilo Kiš“, gde sam dosta angažovana. Smatram da je to dobra uvertira, najpre za gimnaziju, a potom i za studije književnosti.

Gde vidi sebe u budućnosti? Dijana i na ovo pitanje ima spreman odgovor:

U školi, naravno! Maštam da jednog dana stanem pred đake i metodama mojih nastavnika im prenesem dragoceno znanje. Kako se to radi učila sam od mnogih, počev od učiteljice Ružice, zatim nastavnice Klare Popić, preko čuvenih mapa uma nastavnice srpskog, pa do šaljivog iznošenja istorijskih činjenica, koji su specijalnost mog odeljenskog starešine, Miroslava Filipovića – naglasila je na kraju Dijana Lacman.

Gde se nalazimo?

Majšanski put 87
24000 Subotica
Srbija

Izradu veb-sajta su podržali:

Projekat podržali

Iskolánkat a Magyar Kormány támogatja