Skip to main content

Majšanski put 87, Subotica   •   +381 24 576 700   •   osmajsanskiput_su@mts.rs

Druga nedelja nastave u školama Srbije

Prema preporukama Ministarstva prosvete Srbije, rad se odvija u kombinovanom obliku, odnosno časovima u učionici i onlajn.

U Osnovnoj školi „Majšanski put" u Subotici, iskustva nastavnika i učenika su veoma različita.

Samo 2-3 odsto učenika Osnovne škole „Majšanski put" u Subotici odabralo je nastavu na daljinu. Greta Nađ, učenica petog razreda je veoma srećna što je u novoj školskoj godini ponovo mogla da sedne u školsku klupu. „Meni je drago što mogu da idem u školu. Volim da idem u školu. To je mnogo bolje nego da ceo dan sedim ispred računara. I zapravo, već sam se navikla na masku."

Balint Kiralj, učenik petog razreda se plaši zaraze, pa u vreme epidemije posvećuje još više pažnje na čistoću. Kako je rekao, upotreba maske mu nije predstavljalo problem.

„- Nastava uživo se meni više dopada.

- Da li na ovaj način možeš naučiti više nego kod kuće?

- Mnogo više i mnogo lakše."

Eva Nađ, nastavnica mađarskog jezika, pokušava da sažme nastavni program. Čas planira na taj način da po mogućnosti sve stane u 30 minuta. „Teže je držati časove na ovaj način. Moramo da pričamo nešto glasnije. I mi sami osećamo da nas deca teže razumeju. Naš glas se teže čuje, ali čini smo sve što je u našoj moći da časovi proteknu bez problema."

Prema preporuci Ministarstva prosvete Srbije, nastava se može izvoditi u kombinovanom obliku, odnosno sa časovima u učionici i onlajn. U Osnovnoj školi „Majšanski put" u Subotici koriste jedan oblik tog načina nastave. Nastava se svakodnevno organizuje za oko đaka, koji idu u školu u ovu ustanovu. Učionice se temeljno dezinfikuju. Nastava počinje u pola osam, kada lekcije sluša prva grupa učenika nižih razreda. Tokom pre podneva u školske klupe seda i druga grupa učenika nižih razreda. Škola je nastavu za učenike viših razreda organizovala u dve smene, u popodnevnim časovima. Robert Terek, psiholog: „Prvih dana se kod njih videla nesigurnost, jedan čudan osećaj, jer je sve to potpuno drugačije nego prethodnih godina. Polako počinju da se privikavaju na ovu situaciju. Za razliku od starijih, mlađi su mnogo fleksibilniji. Nadamo se da će se brže snaći i da će se brzo naviknuti na sve ovo. Nismo imali većih problema sa tim da se neko eventualno usprotivio poštovanju pravila. Ponekad ih treba upozoriti, da se i dalje pridržavaju pravila, da ih ne zaborave."

Nastavni program treba nanovo planirati svake dve nedelje. Program će biti ponovo pregledan 15. septembra. Promene se ponovo mogu očekivati u oktobru.

(Pannon RTV)

Gde se nalazimo?

Majšanski put 87
24000 Subotica
Srbija

Izradu veb-sajta su podržali:

Projekat podržali

Iskolánkat a Magyar Kormány támogatja